Περιγραφή
Τα βασικά αντικείμενα του μαθήματος είναι: i) η δομή των ατόμων, ii) η περιοδικότητα των φυσικών και χημικών τους ιδιοτήτων, iii) τα είδη των χημικών δεσμών, iv) η δομή και η γεωμετρία των μορίων και v) η σύνδεση της ατομικής/μοριακής δόμησης με την μακροσκοπική συμπεριφορά των υλικών.
Παράλληλα με τη διδασκαλία, το μάθημα περιλαμβάνει και ατομική εργαστηριακή εκπαίδευση των φοιτητών, η οποία στοχεύει αφενός μεν σε μια πρώτη εργαστηριακή προσέγγιση στις βασικές διεργασίες της χημικής μηχανικής, αφετέρου δε στην εκμάθηση των καλών εργαστηριακών πρακτικών και των κανόνων ασφαλείας στο χημικό εργαστήριο.
Η διδασκαλία του μαθήματος «Ανόργανη Χημεία» στο χειμερινό εξάμηνο 2021-2022 θα γίνει με φυσική παρουσία. Το link θα ανακοινώνεται στην Ιστοσελίδα της Σχολής, στις Νέες Ανακοινώσεις Μαθημάτων.
Διδάσκοντες
Διδακτικό βοήθημα
- Σ. Λιοδάκης, "Εφαρμοσμένη Ανόργανη Χημείας". Εκδόσεις Παρισιανός. 2003
- Γ. Πνευματικάκης, Χ. Μητσοπούλου, Κ.Μεθενίτης. "Βασικές Αρχές Ανόργανης Χημείας”. Εκδόσεις Σταμούλη ΑΕ. 2006
Περιεχόμενα Μαθήματος
9. Εφαρμογές Ανόργανης Χημείας στη Σύγχρονη Τεχνολογία
Βαθμολογία
Ο τελικός βαθμός του μαθήματος προκύπτει από την γραπτή εξέταση στη θεωρία και τον εργαστηριακό βαθμό, ο οποίος προέρχεται από την ικανότητα παρατήρησης και εξαγωγής συμπερασμάτων, την απόδοση, την εργαστηριακή συνέπεια, τη συνεργασιμότητα στις ομαδικές ασκήσεις, την ικανότητα προσπέλασης πειραματικών προβλημάτων, τη σύνταξη της αναφοράς και επιπλέον από την προφορική ή γραπτή εξέταση που ορίζει ο εποπτεύων.
Απαραίτητη προϋπόθεση: προβιβάσιμος βαθμός σε γραπτό και εργαστήριο
Τελικός Βαθμός: 0.5 x (Βαθμός Γραπτού) + 0.5 x (Βαθμός Εργαστηρίου)