Στοιχεία Εργαστηρίου
Παρουσίαση Εργαστηρίου
Δημοσιεύτηκε Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΧΗΜΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΕΜΠ ανήκει στον Τομέα Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Στελεχώνεται από 3 μέλη ΔΕΠ, τις καθηγήτριες Β. Ωραιοπούλου και Κ. Τζιά και τον καθηγητή Π. Ταούκη και από 3 μέλη ΕΔΙΠ. Το Εργαστήριο διαθέτει εγκαταστάσεις χημικού εργαστηρίου συνολικής έκτασης 250mκαι οργανοληπτικού εργαστηρίου συνολικής έκτασης 50m2.

Το Εργαστήριο ασχολείται ερευνητικά με θέματα διεργασιών επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων (ψύξη, κατάψυξη, κατεργασία σε υπερυψηλή πίεση, ωσμωτική αφυδάτωση, χρήση εδώδιμων επικαλυπτικών μεμβρανών, φυτικά αντιοξειδωτικά κ.α.), τεχνολογίας βασικών προϊόντων τροφίμων (λίπη και έλαια, αρτοσκευάσματα, γαλακτοκομικά προϊόντα, φυτικοί ιστοί, φρούτα/λαχανικά), ποιότητας τροφίμων, ελέγχου/διασφάλισης ποιότητας τροφίμων, οργανοληπτικού ελέγχου των τροφίμων, κινητικής αλλοίωσης των τροφίμων και εκτίμησης χρόνου ζωής των προϊόντων και αξιοποίησης των παραπροϊόντων των γεωργικών βιομηχανιών (τυρόγαλα, παραπροϊόντα ελαιούχων σπόρων, πορτοκαλοφλοιοί). Σε όλες τις διεργασίες των εξεταζομένων τροφίμων βασικό μέρος της έρευνας του Εργαστηρίου αποτελεί η ποιότητα των τροφίμων, η ασφάλεια των τροφίμων και ο έλεγχος της ποιότητας κατά τις διεργασίες, οι μέθοδοι μέτρησης/εκτίμησης της ποιότητας των τροφίμων για τα μη εμφανή χαρακτηριστικά όπως θρεπτικότητα, υγιεινή κατάσταση, διάρκεια ζωής, νοθεία, κτλ. και για τα εμφανή χαρακτηριστικά (οργανοληπτικά), όπως χρώμα, άρωμα, γεύση, οσμή, υφή, κτλ. (αντικειμενοποίηση των οργανοληπτικών εξετάσεων από ομάδα εκπαιδευμένων δοκιμαστών με χρήση πρότυπων δοκιμών και στατιστική επεξεργασία αποτελεσμάτων).

Ειδικότερα, οι ερευνητικές δραστηριότητες του εργαστηρίου αφορούν τα ακόλουθα πεδία:

  • Διεργασίες επεξεργασίας και συντήρησης τροφίμων: ψύξη, κατάψυξη, αφυδάτωση (κλασική και με ψεκασμό)
  • Τεχνολογίες τροφίμων: λίπη και έλαια και ειδικά ελαιόλαδο, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, παγωτό), σιτηρά και αρτοσκευάσματα (προψημένα, κατεψυγμένα ζυμάρια), φρούτα/ λαχανικά και χυμοί φρούτων, προϊόντα κρέατος κ.α.
  • Τεχνολογία πρωτεϊνικών συμπυκνωμάτων
  • Φυσικά αντιοξειδωτικά
  • Εφαρμογές εναλλακτικών συστατικών σε τρόφιμα: διαιτητικές ίνες, εναλλακτικά γλυκαντικά, υποκατάστατα λιπαρών, πρωτεϊνικά συμπυκνώματα
  • Προρρητική μικροβιολογία και κινητική αλλοίωσης τροφίμων
  • Λειτουργικά τρόφιμα (εμπλουτισμένα τρόφιμα με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία μετάλλων, διαιτητικές ίνες)
  • Νέες τεχνολογίες: ΤΤΙs, Υπερυψηλή πίεση, ωσμωκατεργασία, χρήση επικαλυπτικών μεμβρανών
  • Συσκευασία υπό τροποποιημένη ατμόσφαιρα (ΜΑΡ) φυτικών και ζωικών προϊόντων
  • Αξιοποίηση παραπροϊόντων γεωργικών βιομηχανιών (τυρόγαλα, υπολείμματα ελαιούχων σπόρων, υπολείμματα χυμοποίησης φρούτων κ.α.)
  • Ποιότητα και ασφάλεια (HACCP) τροφίμων - Οργανοληπτικός έλεγχος τροφίμων.

Χώρος Οργανοληπτικών Δοκιμών Εργαστηρίου
Δημοσιεύτηκε Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019